פיילוט ראשון של מנהרת חיטוי נגד קורונה יתקיים בבלומפילד עד לסוף העונה
חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן פיתחו טכנולוגיה שהופכת מים לחומר חיטוי עוצמתי יעיל נגד קורונה, וכעת חברת RD Pack מכרמיאל מייצרת מנהרות חיטוי ומכשירי אוטומיזציה לחיטוי חללים למאבק בשרשרת ההדבקה בנגיף הקורונה ונגיפים נוספים.
חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן פיתחו טכנולוגיה שהופכת מים לחומר חיטוי עוצמתי יעיל נגד קורונה, וכעת חברת RD Pack מכרמיאל מייצרת מנהרות חיטוי ומכשירי אוטומיזציה לחיטוי חללים למאבק בשרשרת ההדבקה בנגיף הקורונה ונגיפים נוספים.
הטכנולוגיה החדשנית פותחה במעבדה של פרופ' דורון אורבך באוניברסיטת בר-אילן ומאפשרת ייצור חומר חיטוי ממי ברז פשוטים, וחיסול חיידקים ונגיפים ללא הנזקים הסביבתיים של חומרי החיטוי הקיימים. ד"ר ערן אברהם וד"ר יצחק כהן ממעבדתו של פרופ' דורון אורבך במחלקה לכימיה והמכון לננו טכנולוגיה וחומרים מתקדמים, הצליחו להתאים טכנולוגית מים שפיתחו להיות אמצעי לוחמה בנגיפים, באמצעות בדיקות מקיפות שנערכו על ידי ד"ר אינה קלט וד"ר טטיאנה שטיינברג-בורודיאנסקי ממעבדתה של פרופ' רונית שריד מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן. שם הוכח מחקרית כי הפיתוח הייחודי קוטל גם ורוסי קורונה.
מנהרות החיטוי מיועדות לחיטוי בני אדם וחפצים באמצעות מערכת מובנת של התזה בעירפול (אירוסול) אשר מתיזה את חומר החיטוי להגנה מירבית של האנשים העוברים במנהרה. המנהרה מצויידת בראשי עירפול (אירוסול) הממוקמים בצידי המנהרה לצורך כיסוי מרבי של החלל ומקסום יעילות החיטוי בתוך זמן קצר.
מנהרת החיטוי נועדה לעזור להתגונן בפני ווירוס הקורונה, נגיפים ומזיקים אפשריים אחרים אשר גורמים לתחלואה רבה באוכלוסיה, וזאת על ידי חיטוי מלא של העוברים בה וכל משטחי המגע, לרבות אלו שאינם חשופים באופן ישיר לראשי ההתזה, ובכך עוזרת להילחם בהתפשטות המחלה וליצור מרחב ציבורי נקי, סביבה בריאה ותאפשר חזרה לשיגרה בטוחה בפעילות עם קהל.
חומר זה כאמור מבוסס על מים וככזה אינו פוגע או מזיק לביגוד או חפצים של המשתמשים במנהרה.
בימים אלה אנו עדים להתרופפות במשמעת הציבורית ולכן תהליכי חיטוי אוטומטים במקומות ציבורים מהווים את ”המבוגר האחראי“ ועוזרים לקטוע באופן יזום את שרשרת ההדבקה.
המנהרות נועדו למקומות הומי אדם בהם משתמשים מאות או אלפי אנשים ביום במספקים הגנה מבוקרת למקומות ציבוריים ופרטיים. את המנהרות ניתן להתקין בקלות ובמהירות בכל מיקום והן יכולות לעמוד בכל תנאי מזג אוויר בבטיחות.
החוקרים פיתחו טכנולוגיה שהופכת מים לחומר חיטוי עוצמתי באמצעות אלקטרודות. החומר מאפשר לחטא משטחים רחבים בבתי חולים, מרכולים בנייני משרדים, שדות תעופה, בתי מלון רכבות ואוטובוסים,בתי ספר וגני ילדים וכן מופעי תרבות וזאת על בסיס יומי ללא סכנה.
חומר החיטוי הוא תחליף ירוק וידידותי לאלכוג'ל וחומרי חיטוי כימיים רעילים אחרים הנמצאים בשימוש יום יומי. מדובר בחומר בטוח לשימוש לכלל האוכלוסיה
חברת RD Pack רכשה את הטכנולוגיה ליצור חומר החיטוי ממים וכעת מיישמת אותו באמצעות מנהרות חיטוי ומוצרים נלווים המיועדים לחיטוי מקומות תוך שימוש בטכנולוגיות חיטוי חללים אוטומטיות שפותחו על ידי החברה.
הפיילוט החל במשחק שנערך ביום שבת באצטדיון בלומפילד וזכה לתגובות אוהדות. אמש סוכם כי הפיילוט ימשך בבלומפילד עד סוף משחקי הליגה.
מאור בנימיני, מנכ"ל היכלי הספורט ת"א- יפו: " שמחים לפתוח מחדש את אצטדיון בלומפילד ולארח את משחקי ליגת העל תוך שמירה על ההנחיות שיבטיחו את בריאות השחקנים והצוותים. שמנו לעצמנו מטרה לעמוד בחזית הטכנולוגיה ולבחון אמצעים מתקדמים כדוגמת מנהרת החיטוי, פיתוח ישראלי יחודי, לשמירת הבריאות ובכדי להאיץ את חזרת הקהל ליציעים".
דימיטרי רפאליאנץ, מנכ"ל ארדיפק: "בעקבות משבר הקורונה רתמנו את כל המפעל כדי למצוא פיתרון במאבק בנגיף הקורונה תוך ניצול של כל היכולות, הניסיון והידע הטכנולוגי בשילוב עם חומר החיטוי בכדי לתת מענה אפקטיבי וזמין לציבור לחיטוי אוטומטי. אנחנו שמחים להיות חלק חשוב במלחמה למניעת שרשרת ההדבקה וליצור עולם בטוח יותר לכולנו. אני מודה למאור והיכלי הספורט על שהחליטו להיות פורצי דרך ולאמץ את הטכנולוגיה שלנו".
פרופ' רונית שריד, חוקרת נגיפים שבמעבדתה מתבצע מחקר של נגיפים שונים: "בחנו את היכולת של החומרים לפגוע בכושר ההדבקה של נגיף הרפס (herpes simplex virus type 1) ושל נגיף הקורונה האנושי OC43 המוכר כמחולל מחלה נשימתית קלה יחסית באדם. שני הנגיפים נוטרלו באופן מוחלט כאשר נחשפו לחומרי החיטוי של פרופ' אורבך לפרקי זמן שונים ובמהולים שונים. מאפייני המבנה של OC43 דומים לאלו של SARS-CoV-2 שהתפרץ לאחרונה ולפיכך ניתן להסיק שגם נגיף זה ינוטרל בקלות באמצעות חומרי חיטוי אלו".