Skip to main content
Submitted by admin on Mon, 06/22/2020 - 22:24

איך נראה האוקיינוס בעבר ומה הוא מלמד אותנו על השינויים הסביבתיים בהווה? מחקר משותף של פרופ' מעוז פיין מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן וחוקרים מפולין מראה שגבישי שלד האלמוג מעידים בדיוק רב על תנאי הסביבה שבהם גדל.

אלמוגים בונים את שלדם בתהליך של ביומינרליזיציה – יצירת גבישים מינרליים על ידי אורגניזם חי. גבישים שנוצרים כתוצאה מתהליך השקעת השלד אוצרים מידע על התנאים ששררו בסביבתם בזמן שבו נוצרו. המידע מאפשר לשחזר תנאי עבר בסביבה הימית הספציפית. אולם, לעתים המאפיינים הביולוגיים של האורגניזם עצמו, האלמוג במקרה הזה, ממסכים את המידע הביולוגי הטמון בגביש. תהליך זה, הנקרא Vital effect או "השפעת התהליכים הביולוגיים", מאתגר את החוקרים.

המחקר שנערך במכון הבין-אוניברסיטאי באילת, בדק שלד של אלמוגים מהמין שיחן שכיח(Stylophora pistillata) , שגודלו במערכת אקווריומים מבוקרת, תוך בחינת הקשר של מבנה השלד לתנאי הגידול. באמצעות טכנולוגיית מיקרוסקופיה חדשנית נמצא שהארגון המרחבי של הגבישים כמו גם הרכבם הכימי עשויים לשמש כאינדיקטור טבעי ואמין לשינוי חומציות מי הים. לדבר חשיבות רבה בשל תהליך ההחמצה שעוברים האוקיינוסים עם העלייה בריכוז גזי חממה, ובעיקר פחמן דו חמצני, באטמוספירה. הממצאים מאפשרים בחינה של תנאי חומציות במי הים בסביבות של שונית אלמוגים בנות מאות שנים וכן מאלמוגים מאובנים, דבר המאפשר שחזור תנאים מתקופות שבהן לא היו מכשירי מדידה מתאימים.

"השינוי המהיר וההרסני שעוברות שוניות האלמוגים ברחבי העולם מחייב אותנו להבין טוב יותר את השפעות השינויים הגלובליים וכן לשאוף להפחתת פליטות גזי חממה כמה שיותר מהר", אומר פרופ' פיין.

קראו עוד על המחקר בכתבה  https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5590887,00.html

כותרת משנה
שלדי אלמוגים שנבחנו באמצעות טכנולוגית מיקרוסקופיה חדשנית מלמדים על שינויים